NOS EK voetbal: Kwartfinale Oekraïne - Engeland

EK Voetbal: Verrassend Oekraïne wil weg naar Wembley versperren voor Engeland

NPO 1 - zaterdag 3 juli om 20:55

© AFP

De laatste kwartfinale op EURO2020 gaat tussen Oekraïne en Engeland. In Rome ligt de weg voor de Engelsen naar hun Wembley open.

Engelse fans hopen al decennialang dat ze weer eens een eindtoernooi winnen met de nationale ploeg. De eerste en enige titel was die op het WK1966 en sindsdien smachten The Three Lions naar eremetaal.

Op voorhand leken de Engelsen een outsider voor de titel van EURO2020, maar met de uitschakeling van enkele favorieten stijgen de kansen van de Engelsen dusdanig.

Engeland speelt in Wembley

Wat ook meewerkt voor de formatie van trainer Gareth Southgate is het gegeven dat de halve finale en de finale op Wembley worden afgewerkt.

Juist Raheem Sterling, op 500 meter van het stadion geboren, voelt zich als een vis in het water. Van de vier goals die Engeland maakte op het EK, maakte de Manchester City-aanvaller er drie. Kan hij het ook in Rome?

Oekraïne

Oekraïne is de verrassing bij de laatste acht op EURO2020. Natuurlijk, Zwitserland stuntte met de uitschakeling van wereldkampioen Frankrijk, maar er was niemand die ook maar een dubbeltje voor de kansen van Oekraïne gaf dit toernooi.

In poule C, waarin Nederland groepswinnaar werd, wist de formatie van trainer Andriy Shevchenko maar één keer te winnen (van Noord-Macedonië, 2-1).

In de achtste finale tegen Zweden leek het uit te draaien op penalty’s (1-1), maar een voorzet van oud-PSV’er Oleksandr Zinchenko werd in de blessuretijd van de verlenging prachtig binnen geknikt door Artem Dovbyk.

Zodoende wist Oekraïne zich voor het eerst in de historie voor de kwartfinale van een Europees Kampioenschap te plaatsen. 

Meer over