NOS EK voetbal: Halve finale Italië - Spanje

EK Voetbal halve finale: Pizza vs. Paella op heilige grond van Wembley

NPO 1 - dinsdag 6 juli om 20:50

© EPA

Italië en Spanje trappen om 21:00 uur af voor de eerste halve finale van EURO2020. Beide ploegen verloren op het Europees Kampioenschap nog geen enkele wedstrijd en zitten dus vol vertrouwen.

De Italianen gingen fluitend de poule door met zeven goals voor, nul tegen en negen punten. In de daaropvolgende achtste finale tegen Oostenrijk had de formatie van Roberto Mancini extra tijd nodig (2-1 nv), maar in de kwartfinale tegen België gaf La Squadra Azzuri even een masterclass verdedigen weg.

Sterk Italië

Met ziel en zaligheid, net zoals ze het volkslied zingen, stopten ze de Belgen af. De goal van Romelu Lukaku uit een strafschop was de eerste die de Italianen tegen kregen in de reguliere speeltijd. Doelman Gianluigi Donnarumma kreeg nog nooit meer dan één goal tegen terwijl hij het doel van Italië verdedigde. Om dat feit kracht bij te zetten; hij is al vijf (!) jaar eerste keuze bij de Italianen.

Wisselvallig Spanje

Spanje daarentegen begon EURO2020 met twee gelijke spelen en uitschakeling hing zelf aan een zijden draadje. De 0-5 tegen Slowakije was daarna meer dan genoeg voor plaatsing en ook tegen Kroatië werd er vijf keer gescoord. Na negentig minuten stond er 3-3 op het scorebord, waarna de mannen van bondscoach Luis Enrique in het extra half uur gestaag wegliepen.

In de kwartfinale tegen Zwitserland kwam Spanje al heel snel op voorsprong, maar moest het halverwege de tweede helft de gelijkmaker incasseren. Uiteindelijk waren de Spanjaarden vanaf de stip beter en plaatsen zij zich voor de ontmoeting met Italië op Wembley.

Meer over