Elle

Isabelle Huppert is niet bang

NPO 3 - zondag 23 mei om 22:35

© http://pers.vrt.be
Een harde zakenvrouw wordt in haar huis verkracht. Wat doet dat met haar?

Michèle (Isabelle Huppert) is een zakenvrouw in hart en nieren. Ze leidt haar bedrijf, een succesvolle videogamestudio, met harde hand.

Elle

Dat veel van de spellen gewelddadig en vrouwonvriendelijk zijn, doet haar niets; alleen de verkoopcijfers tellen. Ook privé staat Michèle stevig in haar schoenen.

Regisseur Paul Verhoeven en de weergaloze Huppert zetten Michèle zo overtuigend neer, dat je als kijker niet vreemd opkijkt van hoe ze reageert wanneer ze – in haar eigen huis – wordt verkracht. Ze neemt een bad, schenkt een glas wijn in en bestelt iets te eten.

Ze doet geen aangifte, Michèle heeft geen politie nodig om de dader tot de orde te roepen.

Toch is Elle geen wraakfilm, Verhoeven is niet geïnteresseerd in wraak. Hij is geïnteresseerd in Michèle en in hoe zij ondanks deze traumatische gebeurtenis de controle houdt over haar leven.

Paul Verhoeven

Voor hij begon aan Elle sprak Paul Verhoeven nauwelijks Frans. Daar moest hij dus nodig wat aan doen.

Hij ging immers een Franse film maken, met een volledige Franse crew. Om fatsoenlijk met iedereen te communiceren, moest de regisseur de taal dus wel machtg zijn.

Daarom schreef hij zich in voor Franse lessen bij een taalinstituut. Omdat Verhoeven – toen hij nog een jong Paultje was – op de middelbare school het vak Frans had gehad, pikte hij alles snel op.

Meer over