En de naam is Heeresma

Op zoek naar Heere Heeresma in En de Naam is Heeresma

NPO 2 - maandag 14 november om 22:17

© EO
De in 2011 overleden schrijver Heere Heeresma was erg geliefd, maar gaf weinig prijs over zijn privéleven. Biograaf Anton de Goede gaat daarom in de documentaire En de Naam is Heeresma op zoek naar de mens achter de auteur en spreekt met de kinderen van Heeresma.

Heere Heeresma was een belangrijke stem van de generatie schrijvers die zich in de jaren 60 en 70 tegen de gevestigde orde keerde en pleitte voor leesbare, toegankelijke teksten. Boeken als Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming en Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp werden Nederlandse literatuurklassiekers.

Heere Heeresma

Heeresma overleed in 2011 in het Rosa Spier Huis in Laren. De laatste brief in zijn schrijfmachine bevatte de zin 'Het wordt tijd dat een biograaf zich over mijn leven buigt'. Dat moment is nu aangebroken, want journalist Anton de Goede werkt aan een biografie van Heeresma. John Albert Jansen maakte de documentaire En de Naam is Heeresma, waarin hij vastlegt hoe De Goede grip probeert te krijgen op het privéleven van de schrijver.

Schrijversbestaan

De Goede correspondeerde ruim twintig jaar met Heeresma en lijkt de aangewezen persoon om een blik te werpen achter het brandscherm dat de schrijver optrok rond zijn privébestaan. In Een jongen uit plan Zuid gunde Heeresma de lezer een zeldzaam kijkje in zijn jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog, en beschrijft hij het wegvoeren van de Joodse bewoners uit zijn Amsterdamse buurt.

In dezelfde periode overlijdt zijn vader, wat een diepe wond achterlaat in de jonge Heeresma. Om meer van Heeresma's persoonlijke kant te ontdekken heeft De Goede ontmoetingen met Marijne en Heere junior, de kinderen van de auteur.

Meer over