Enemy of the State

Will Smith krijgt de Amerikaanse veiligheidsdienst achter zich aan in Enemy of the State

RTL 7 - maandag 21 augustus om 20:27

© pressroom.hbo.rs
Will Smith gaat in Enemy of the State op bezoek bij een oude vriend. Zijn timing is nogal ongelukkig: hij krijgt de Amerikaanse veiligheidsdienst achter zich aan.

Een ontmoeting met een oud-klasgenoot gooit in Enemy of the State het hele leven van advocaat Robert Clayton Dean (Will Smith) overhoop.

Enemy of the State

Hoe dat kan? Die klasgenoot speelt Robert – zonder dat hij het doorheeft – een videoband toe. Op die tape staat het bewijs dat een topfunctionaris van de Nationale Security Agency (NSA) betrokken is bij een politieke moord. 

NSA-topman Reynolds (Jon Voight) wil niet dat deze informatie uitlekt. Hij zet alles op alles om de video in handen te krijgen. Zo wordt Robert van het ene op het andere moment Enemy of the State; staatsvijand nummer 1. 

Overal waar hij komt, heeft Robert een stelletje spionnen achter zich aan en de NSA luistert al zijn telefoongesprekken af. De veiligheidsdienst gebruikt zelfs satellieten om Robert overal te kunnen volgen.

Gene Hackman

Eén man tegen het systeem, dat klinkt als een verloren zaak. Maar Robert staat er in Enemy of the State niet helemaal alleen voor.

Oud-spion Lyle (Gene Hackman) helpt de advocaat om uit handen van de overheid te blijven. 

Regisseur Tony Scott moest flink zijn best doen om Gene Hackman over te halen de rol van Lyle te spelen. Hackman had de rol al een paar keer afgewezen toen Scott hem zelf opbelde om hem over te halen. 

Will Smith wilde zo graag met Hackman samenwerken dat hij met minder dan zijn normale gage genoegen nam. 

Meer over