Journaal: Persconferentie coronacrisis

Komt Ernst Kuipers met positieve berichten in nieuwe persconferentie?

NPO 1 - dinsdag 15 februari om 18:58

Mark Rutte is er dan misschien niet bij, maar alsnog staat er een nieuwe persconferentie op de planning. Mag Nederland dan eindelijk compleet van het slot?

Voorafgaand aan deze persconferentie heeft het kabinet zijn plannen al onthuld, en dat lijkt de goede kant op te gaan voor de meeste sectoren. Zo schrapt het kabinet vanaf 25 februari de 3G-coronapas. Enkel op drukke plekken met meer dan 500 gasten (zonder vaste zitplaats) wordt straks het 1G-beleid gevoerd, oftewel: iedereen moet zich laten testen voor toegang.

Ruimere openingstijden

En dat is niet de enige versoepeling die op de agenda staat. Vanaf komende vrijdag staat stap één van de lockdownloze samenleving al op de planning: het verruimen van de horeca- en cultuurtijden tot 01:00 uur. Ook worden isolatieregels soepeler: na een besmetting geldt straks een isolatieduur van 5 (in plaats van 7) dagen. 

Thuiswerkadvies

Wat nog niet helemaal vervalt, is het thuiswerkadvies. Hoewel het kabinet dit eerst wel zag zitten, hebben ze na commentaar van het OMT besloten om het geleidelijker te gaan afbouwen. Dit houdt in dat de nieuwe lijn wordt: 'Werk thuis en als je toch gaat, dan voor de helft van de tijd", aldus ingewijden uit Den Haag.

Ernst Kuipers

Bij sceptici rijst de vraag: waarom? De besmettingen lopen nog op en ook in de ziekenhuizen is het bepaald nog niet rustig. Toch heeft het kabinet goede hoop. "We hebben er nu vast over gepraat. Zijn er versoepelingen mogelijk? De gedachte is: ja. Daar willen we graag advies over vragen aan het OMT", vertelde Ernst Kuipers in aanloop naar de persconferentie. "Het aantal besmettingen is heel hoog, maar stabiliseert wel. Ook de druk op de zorg is in verhouding laag." 

Meer over