Escape from New York

Kurt Russell moet de president redden in Escape from New York

SBS 9 - zondag 30 oktober om 20:30

© http://www.rtl2-presse.de/
Veroordeeld ex-militair Snake Plissken krijgt in Escape from New York een bijna onmogelijke taak om zijn vrijheid terug te winnen: de president van de Verenigde Staten redden uit een enorme zwaarbewaakte gevangenis vol gevaarlijke criminelen.

Een dystopisch toekomstbeeld van regisseur John Carpenter. Gelukkig was het leven in 1997 niet echt zo duister als hij het in 1981 bedacht had.

Escape from New York

In Escape from New York heeft de Amerikaanse regering in 1988 besloten om van heel Manhattan een zwaarbewaakte gevangenis te maken, omdat de hoeveelheid misdaad verviervoudigd is. Er worden muren om het hele eiland geplaatst en iedereen die er gevangen zit komt nooit meer vrij.

In 1997 kapen criminelen het vliegtuig van de president en laten het midden in Manhattan neerstorten. De president (Donald Pleasence) wordt gegijzeld door een machtige crimineel. Hij dreigt de president de vermoorden als de politie probeert hem te bevrijden.

Ondertussen staat veroordeeld ex-militair Snake Plissken (Kurt Russell) op het punt om naar Manhattan te worden gestuurd. De politiecommissaris (Lee Van Cleef) biedt hem een deal aan: als hij de president weet te redden krijgt hij zijn vrijheid terug.

Kurt Russell

Kurt Russell deed hard zijn best om de rol van Snake Plissken te bemachtigen. Hij wilde graag van zijn imago als brave Disneykomedie-acteur af. En hoe kom je beter van zo’n imago af dan door een ooglapdragende bad-ass met de naam Snake te spelen?

Russell heeft geen spijt gekregen van zijn keuze: Escape from New York is zijn persoonlijke favoriet uit zijn carrière en Snake is zijn favoriete personage. Zeventien jaar later, in 1996, speelde hij de rol nog een keer in Escape from L.A.

Meer over