Jim Carrey wil zijn herinneringen toch niet kwijt

25 september 2022 22:16 | kijktips | Door Janine van Rooden

© Turner
Jim Carrey speelt een van zijn serieuzere rollen in Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Het ontroerende verhaal draait om Joel (Jim Carrey). Hij ontdekt dat zijn ex Clementine (Kate Winslet) alle herinneringen aan hun relatie letterlijk uit haar geheugen heeft laten wissen.

Joel staat perplex wanneer hij ontdekt dat zijn ex Clementine haar herinneringen aan hun roerige relatie heeft laten wissen.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Uit wanhoop neemt hij contact op met de uitvinder van deze ingreep. Dit blijkt ene Dr. Howard Mierzwiak te zijn. Hij besluit om hem om dezelfde ingreep te vragen. Het pakt in zijn geval alleen iets anders uit dan bij Clementine.

Hij ziet tijdens het proces zijn mooie herinneringen aan de relatie voor een laatste keer voorbijkomen. Dat doet hem beseffen dat hij ze helemaal niet kwijt wil. Er zit niets anders op dan ze in de diepste krochten van zijn brein te verstoppen. Of het hem lukt om zijn herinneringen te redden zie je in Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Michel Gondry

Michel Gondry maakte voor Eternal Sunshine of the Spotless Mind al eerder een speelfilm, Human Nature, maar hij was voornamelijk bekend als videoclipregisseur. Zijn clips zijn even vervreemdend als (visueel) geniaal.

Datzelfde geldt voor deze film. Voor zijn vervreemdende stijl had hij een goede partner gevonden in de scenarioschrijver van de film: Charlie Kaufman. Kaufman staat bekend om zijn bizarre scenario’s die vaak over thema’s als realiteit en identiteit gaan.

Meer over