Eurovision Song Contest 2021

De grote finale van het Eurovisie Songfestival 2021

NPO 1 - zaterdag 22 mei om 21:00

© Kris Pouw/EBU
Jeangu Macrooys 'Birth of a new age' klinkt vanavond door huiskamers in heel Europa. Zal de Surinaams-Nederlandse zanger erin slagen om met zijn nummer en optreden de harten van de stemmers te veroveren?

De fans hebben er een jaar langer op moeten wachten dan na de winst van Duncan Laurence in 2019 was voorzien, maar nu is het dan toch tijd voor het Eurovisie Songfestival in de Rotterdamse Ahoy. Helaas is de winnaar van de vorige editie door een coronabesmetting zelf niet persoonlijk aanwezig in de finale.

Jeangu Macrooy

Met het gedragen 'Birth of a new age' zorgt Jeangu Macrooy hoe dan ook voor een primeur, want het is voor het eerst dat het Sranantongo, de taal van Suriname, op het festival te horen is. Tot de favorieten voor de eindwinst rekenen kenners het nummer niet, maar Macrooys boodschap 'Yu no man broko mi' (Je kunt mij niet breken) klinkt sowieso in heel Europa door de huiskamers. Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Nikkie de Jager en Jan Smit presenteren het evenement.

Barbara Pravi

Overigens is Macrooy niet de enige die vooraf al zeker weet dat hij de finale haalt, dat geldt ook voor de deelnemers uit de vijf zogenaamde grootste nettobetalers: Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en Frankrijk. Met name dat laatste land zou wel eens hoge ogen kunnen gooien deze editie. Het 'Voilá' van Barbara Pravi is een typisch Frans chanson in de stijl van Édith Piaf en staat bij de bookmakers al maanden bij de grootste kanshebbers.

Meer over