Eurovisie Songfestival 2023

Mia Nicolai en Dion Cooper strijden voor een finaleplek in eerste halve finale Eurovisie Songfestival

NPO 1 - dinsdag 9 mei om 21:00

© ANP REMKO DE WAAL
Het Eurovisie Songfestival 2023 opent met een ijzersterke halve finale. Kanshebbers oud-winnares Loreen (Zweden) en Käärijä (Finland) laten horen wat ze waard zijn. Namens Nederland zingen Mia Nicolai en Dion Cooper het nummer 'Burning daylight'.

Mia en Dion hebben het niet getroffen met hun loting voor deze halve finale, want die zit vol kanshebbers op de eindoverwinning.

Finland op het Eurovisie Songfestival

Naast Zweden, dat oud-winnares Loreen afvaardigt, tipt Cornald Maas de Finse inzending. “Ik vind Käärijä met 'Cha cha cha' een van de meest opbeurende songs van het jaar." Maar het nummer draait niet alleen maar 'Crazy party time', zoals de zanger letterlijk zingt. "Misschien vinden mensen het raar als ik dit zeg, maar er zit best een boodschap in. Het is een oproep: 'Ga dansen, ook als je niet kunt dansen. Ga verbinding zoeken, laten we een feestje maken, zo rooskleurig is het leven niet."

Hij verwacht dat veel kijkers op dit nummer gaan stemmen. "Het is een optreden met veel energie. Ook kinderen gaan hier bijvoorbeeld op stemmen.


Mia Nicolai en Dion Cooper

Toch zijn in ons land alle ogen gericht op Mia Nicolai en Dion Cooper. De twee hopen de finale te halen met het krachtige nummer Burning Daylight. Aan hun act zal het vast niet liggen. Op de foto's van de eerste repetitie is al te zien dat ze op een klein roterend podium staan en door het complexe camerawerk voelt het optreden - volgens de aanwezige pers - heel intiem aan. Verder wordt er tijdens het optreden gebruik gemaakt van een achtergrond van spotlights in combinatie met rookmachines. Bekijk hier de beelden

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2023 is op dinsdag 9 mei om 21:00 uur te zien bij AVROTROS op NPO1.

Lees hier alles over

Meer over