Eurovisie Songfestival 2023

Wie wint de grote finale van het Eurovisie Songfestival 2023?

NPO 1 - zaterdag 13 mei om 21:00

© AVROTROS
Oekraïne won vorig jaar het Songfestival, maar kan het evenement niet organiseren. Liverpool is daarom de gaststad van deze editie, met naast een Brits presentatietrio de Oekraïense zangeres Julia Sanina als presentator.

Met grote overmacht won Oekraïne vorig jaar het Eurovisie Songfestival. Daarmee had de organisatie een probleem, want normaal is de winnaar de gastheer van de volgende editie en het was al snel duidelijk dat dat in het door oorlog verscheurde land niet ging lukken. Groot-Brittannië steekt de helpende hand toe: het evenement vindt plaats in Liverpool.

Graham Norton

Hannah Waddingham, Graham Norton en Alesha Dixon presenteren het, samen met Julia Sanina. De Oekraïense zangeres vertelde aan diverse media enorm uit te kijken naar deze ereklus. "Ik verheug me ontzettend op de kans om de Oekraïense cultuur en creativiteit te laten zien, en om een show neer te zetten waarop mijn land trots kan zijn." Jan Smit en Cornald Maas verzorgen zoals gebruikelijk het Nederlandse commentaar.

Loreen op het Eurovisie Songfestival

Naast de inzendingen van de grote vijf (Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland en Groot-Brittannië), en die van Oekraïne dat de vorige editie won, is ook Zweden te horen in de finale. Het land vaardigt Loreen af met het nummer 'Tattoo', volgens de kenners een van de favorieten naast Finland en Israël.

De zangeres won elf jaar geleden ook al, met de klassieker 'Euphoria'. Herhaalt ze deze prestatie, dan is zij pas de tweede artiest die het evenement voor de tweede maal wint. De eerste was Johnny Logan, die na zijn winst met 'What's another year' in 1980 Ierland ook in 1987 met 'Hold me now' de zege bezorgde.

Benieuwd naar meer? Bekijk hier het schema van de finale 

Het Eurovisie Songfestival is vanavond vanaf 21:00 uur te zien bij AVROTROS op NPO1.

Meer over