Exodus: Gods and Kings

Het Bijbelse verhaal van Mozes is een spektakel in Exodus: Gods and Kings

NET 5 - vrijdag 13 mei om 20:30

© https://www.phototele.com/
Wie een beetje thuis is in de Bijbel, kent het verhaal van Mozes. In Exodus: Gods and Kings tovert regisseur Ridley Scott dat verhaal om tot een groots spektakel.

Dat is niet per se een vreemde keuze. Mozes is de man die de Rode Zee spleet zodat het Joodse volk uit Egypte kon vluchten. Dat levert spectaculaire plaatjes op.

Christian Bale

In Scotts versie van het verhaal van Mozes speelt Christian Bale de hoofdrol. Het had niet veel gescheeld of de rol van Mozes was aan zijn neus voorbij gegaan: de producenten vonden hem te dik.

Bale deed auditie voor Exodus: Gods and Kings toen hij het buikje dat hij voor American Hustle had gekweekt nog niet helemaal kwijt was. Voor de opnames begonnen had de acteur alle kilo's er alweer afgetraind.

Exodus: Gods and Kings

Als kind is Mozes te vondeling gelegd en gevonden door de dochter van de Egyptische farao. Zo groeit hij op als broertje van de toekomstige farao Ramses II (Joel Edgerton). 

Als Ramses en Mozes volwassen zijn, bestijgt Ramses de troon. Mozes ziet met lede ogen aan hoe zijn broer het Joodse volk tot slaaf maakt.

En dan blijkt dat Mozes van Joodse komaf is. Dat is voor hem de druppel. Hij komt in opstand tegen Ramses om zijn eigen volk te redden.

In Egypte werd Exodus: Gods and Kings verboden. Volgens het Egyptische ministerie van cultuur schetst de film een beeld van het oude Egypte dat niet klopt.

Meer over