Wat doen we?

De verslaggevers van Expeditie Nederland duiken in de Nederlandse uitvaarttradities

NPO 2 - maandag 30 oktober om 18:27

© MAX
De verslaggevers van Expeditie Nederland onderzoeken regionale uitvaarttradities. Ze leren onder meer over islamitische begrafenisrituelen en bezoeken de Nieuwe Ooster, de gemeentelijke begraafplaats van Amsterdam waar veel mogelijk is.

Een ingetogen begrafenis met toespraken, koffie en cake. Een crematie waar de aanwezigen het leven van de overledene vieren. Of een uitvaart vol religieuze of culturele tradities. In Nederland kan het allemaal. Er zijn slechts enkele regels: zo mag de begrafenis of crematie niet binnen 36 uur plaatsvinden. Ook mogen er niet meer dan zes werkdagen tussen zitten.

Expeditie Nederland

De verslaggevers van Expeditie Nederland gaan op pad om te onderzoeken hoe het er in hun eigen regio aan toe gaat als iemand overlijdt. Zijn er regionale of culturele tradities? Een van de verslaggevers leert alles over islamitische begrafenisrituelen. De Nieuwe Ooster, de gemeentelijke begraafplaats van Amsterdam, krijgt ook een bezoekje. Hier kunnen mensen kiezen uit verschillende soorten uitvaarten.

Meer over