Far and Away

Tom Cruise en Nicole Kidman vluchten uit Ierland

SBS 9 - dinsdag 1 februari om 20:30

© Universal
Tom Cruise en Nicole Kidman waren nog niet zo lang getrouwd toen ze de hoofdrollen speelden in Far  and Away. Ze spelen twee jonge Ieren die samen naar Amerika vluchten.

In Far and Away spelen Tom Cruise en Nicole Kidman, die destijds getrouwd waren, twee geliefden die elkaar maar niet kunnen krijgen.

Far and Away

De Ierse boerenzoon Joseph Donnelly (Cruise) wil eind negentiende eeuw wraak nemen op de rijke landeigenaar Daniel Christie, die hij verantwoordelijk acht voor de dood van zijn vader.

Als die wraakpoging niet zo loopt als Joseph had gehoopt, slaat hij op de vlucht. Hij neemt Christies dochter Shannon (Nicole Kidman) mee.

Ze komen terecht in Amerika. Eerst wonen ze een tijdje in Boston. Als het ze niet lukt daar een goed bestaan op te bouwen, beproeven ze hun geluk in Oklahoma.

Regisseur Ron Howard (Apollo 13, A Beautiful Mind, The Da Vinci Code), maakt van dit historische liefdesdrama een groots immigrantenepos, vol woest romantische beelden van het ruige Ierland en de weidse vlakten van Oklahoma.

Ron Howard

In Far and Away doen Joseph en Shannon mee aan een land run; een soort wedstrijd waarbij de deelnemers een stuk land kunnen 'winnen'. Wie als eerste op een bepaald stuk land aankwam, mocht zich eigenaar van die grond noemen.

Vaak ging het daarbij om grond die de regering van indianenstammen had gekocht of geroofd.

De land run in de film is die uit 1893, de grootste uit de Amerikaanse geschiedenis. Regisseur Ron Howard heeft een persoonlijke connectie met de land run van 1893: drie zijn overgrootouders reden mee.

Meer over