Fargo

William H. Macy denkt slim te zijn door zijn vrouw te laten ontvoeren in Fargo

CANV - woensdag 27 december om 22:35

© 20th Century FOX
De regisserende broers Joel en Ethan Coen lieten zich met de gitzwarte misdaadkomedie Fargo van hun beste kant zien: de film groeide uit tot een absolute klassieker.

Fargo, vernoemd naar de stad in North Dakota waar de film zich (zogenaamd) afspeelt, draait om de sullige autoverkoper Jerry Lundegaard (William H. Macy). Hij denkt een goede oplossing te hebben voor zijn geldproblemen: hij laat zijn vrouw ontvoeren.

Fargo

Jerry ziet het al helemaal voor zich dat zijn rijke schoonvader het losgeld wel even zal ophoesten. Dat geld kan Jerry dan weer mooi gebruiken om de klunzige ontvoerders Carl en Gaear (Steve Buscemi en Peter Stormare) te betalen én om zijn schulden af te lossen.

Probleempje: schoonpapa weigert over de brug te komen. De problemen in Fargo zijn pas echt compleet als de hoogzwangere politieagent Marge Gunderson (Frances McDormand) zich met de zaak gaat bemoeien.

Frances McDormand

De gitzwarte en gortdroge humor zijn de sterkste punten van Fargo. De film hangt aan elkaar van de iconische scènes, met 'de scène met de houtversnipperaar' als absolute hoogtepunt.

Fargo sleepte maar liefst zeven Oscarnominaties in de wacht, waarvan de film er twee verzilverde: de Coens kregen een Oscar voor het scenario en Frances McDormand kreeg die voor beste actrice.

In 2014 verscheen er de serie Fargo op Netflix – met andere acteurs, maar in dezelfde stijl als de film.

Meer over