Fiddler on the Roof

Chaim Topol in musicalfilm Fiddler On The Roof

NPO 2 - vrijdag 12 november om 00:30

© United Artists
De Israelische topacteur Chaim Topol kroop in de jaren '70 van de vorige eeuw in de musicalfilm Fiddler On The Roof in de rol van de arme melkboer Tevye. En dat legde hem geen windeieren: hij werd genomineerd voor een Oscar. De film is vandaag te zien op NPO2.

De film Fiddler On The Roof neemt de kijker mee terug naar het tsaristische Rusland van begin van de 20ste eeuw. De arme melkboer Tevye (Chaim Topol) woont daar samen met zijn vrouw Golde (Norma Crane) en hun vijf dochters in de joodse gemeenschap van het dorpje Anatevka.

Chaim Topol

Tevye probeert onder het harde bewind van de tsaar zijn hoofd boven water te houden en klampt zich vast aan zijn geloof in God en de tradities waarmee hij is opgevoed. Zijn vrouw is druk doende om voor de oudste drie dochters, die de huwbare leeftijd hebben bereikt, een goede partij te vinden. Maar de dochters hebben geen oren naar het advies van hun moeder, en maken hun eigen keuzes.

Ondertussen doet het nieuws de ronde dat de joden in de omgeving door de Russen uit hun dorpen worden gejaagd. Hoe gaan ze daarmee om? Je ziet het in Fiddler On The Roof.

Meer over