Dictatorschap vanuit gevangenschap in Fight or Flight

4 april 2023 22:30 | kijktips | Door Janine van Rooden

© BNNVARA
Ook al zit oud-dictator Omar al-Bashir in gevangenschap, hij oefent nog steeds zijn invloed uit in Soedan. Vrienden Abdulaal en Suhaib strijden tegen dit regime; de één vanuit het thuisland, de ander vanuit Nederland. In Fight or Flight vertellen ze hun verhaal.

In december 2018 waren er in verschillende Soedanese steden grote demonstraties. Het volk eiste het aftreden van dictator Omar al-Bashir, die al dertig jaar aan de macht was. Uiteindelijk zette de Soedanese Volkskrijgsmacht hem af en belandde hij in de cel. Eerder al klaagde het Internationaal Strafhof hem aan voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Sahil Amar Aïssa

Hoewel al-Bashir in een militair ziekenhuis verblijft - hij zou te ziek zijn om in een cel te zitten - lijkt hij Soedan nog steeds in zijn greep te hebben. Beste vrienden Abdulaal en Suhaib strijden tegen zijn regime. Suhaib doet dat in zijn thuisland, Abdulaal vluchtte jaren geleden en voert de strijd vanuit Nederland. In Fight or Flight vertellen ze hun verhaal aan presentator Sahil Amar Aïssa.

Meer over