Fight or flight

Sahil Amar Aïssa reist af naar Gaza, 'de grootste gevangenis ter wereld'

NPO 3 - dinsdag 25 april om 22:23

© BNNVARA
In Gaza ontmoet Sahil Amar Aïssa voor Fight or Flight verpleger Ryan. Haar zus werd doodgeschoten en dat wakkerde bij haar de strijdvaardigheid aan. In Nederland viert de in Gaza geboren Sama haar achttiende verjaardag, in alle veiligheid.

Gaza wordt omschreven als de grootste gevangenis ter wereld, omringd door muren met bewaking. Ook vanuit de lucht monitort Israël het gebied. Het heeft presentator Sahil Amar Aïssa maanden gekost om toestemming te krijgen om binnen te komen.

Fight or Flight

Sahil bezoekt in deze aflevering de 22-jarige Ryan. Ze laat het kogelgat zien in de kleding van haar zus Razan, de eerste vrouwelijke verpleger in Gaza, doodgeschoten door een Israëliër. Het wakkerde bij Ryan de strijdvaardigheid aan. Ze besloot ook verpleger te worden en geeft lezingen om de Gazaproblematiek beter op de kaart te zetten.

Ook Sama is in Gaza geboren, maar vluchtte met haar familie naar Nederland toen de bommen steeds dichterbij kwamen. Ze viert met Aïssa in Fight or flight haar achttiende verjaardag, in veiligheid.

Meer over