Beyond Sleep

Reinout Scholten van Aschat kan niet slapen

NPO 2 - zaterdag 25 september om 23:45

© https://images.pathe-thuis.nl
Een wetenschapper gaat naar het uiterste noorden van Noorwegen om onderzoek te doen naar meteorieten. Zijn expeditie loopt uit op een overlevingstocht.

De jonge geoloog Alfred Issendorf (Reinout Scholten van Aschat) gaat naar het moerassige uiterste noorden van Noorwegen om onderzoek te doen naar meteorieten.

Beyond Sleep

Doordat het er ’s nachts nauwelijks donker wordt, kan Alfred de slaap niet vatten en draait hij langzaam door.

Beyond Sleep is de verfilming van de roman Nooit meer slapen van W.F. Hermans. Het boek leek decennialang onverfilmbaar, vanwege de diepere lagen in de gedachten van het hoofdpersonage.

Hoe film je de existentiële levensvragen waar een getroebleerd brein mee worstelt? En hoe beeld je de psychedelische ervaringen uit van iemand die door chronisch slaaptekort in een hallucinerende trip belandt?

Regisseur Boudewijn Koole (Kauwboy) slaagt er wonderwel in om de kijker in het brein en de gedachten van Alfred te laten binnendringen. Het knappe spel van Scholten van Aschat draagt daar zeker aan bij.

Boudewijn Koole

Zelfs W.F. Hermans zelf liep in de jaren 60 vast toen hij probeerde Nooit meer slapen om te zetten in een filmscenario. Anderen die het wilden proberen kregen bij de schrijver nul op het rekest.

Na Hermans' dood in 1995 nam zijn zoon die houding over. Wie iets met het werk van zijn vader wilde, moest van goeden huize komen.

Hij dacht aan een regisseur met internationale allure, iemand als Paul Verhoeven. Totdat Boudewijn Koole bij hem aanklopte.

Hermans junior was zo onder de indruk van zijn regiedebuut Kauwboy dat hij Koole toestemming gaf om Beyond Sleep te maken.

Meer over