Film: Der Untergang. Bruno Ganz als Hitler

Nog voordat iemand Der Untergang (2000) had gezien, braken er heftige discussies los of het niet te vroeg was voor een realistische film over Hitler. De Duitse leider werd op het witte doek steevast als karikatuur of waanzinnige neergezet, maar nooit eerder werd getracht een realistisch beeld van Hitler te schetsen, waarin zelfs menselijke kanten naar voren komen.

Der Untergang toont de führer in zijn Berlijnse bunker tijdens de laatste dagen voor zijn zelfmoord.

In gezelschap van zijn staf en zijn vrouw Eva Braun probeert Hitler te redden wat er te redden valt, terwijl de oorlog bovengronds op bloedige wijze haar einde nadert.

Memoires
De film is grotendeels gebaseerd op de memoires van Hitler's secretaresse Traudl Junge, door wier ogen het verhaal ook wordt verteld. De rol van Hitler wordt op memorabele wijze vertolkt door de Zwitser Bruno Ganz, die in 1985 als Duitse officier en geliefde van Renée Soutendijk te zien was in het oorlogsdrama De IJssalon.

Miniserie
In Duitsland trok Der Untergang in drie weken tijd meer dan drie miljoen bezoekers naar de bioscoop en wereldwijd werd de film lovend ontvangen. RTL 5 zendt vanavond de 24 minuten langere versie uit, die in drie delen als miniserie werd uitgezonden op de Duitse tv.

Reageren