GoldenEye

GoldenEye heeft de powerdijen van Famke Janssen

RTL 7 - zaterdag 2 oktober om 20:00

© https://www.rtsmedias.ch
GoldenEye is een bijzondere Bondfilm. Niet alleen was het destijds de beste Bond sinds jaren, maar de film zorgde ook voor de grote doorbraak van de Nederlandse actrice Famke Janssen.

Door de tegenvallende recettes van Licence to Kill in 1989 leek het er destijds even op dat het doek zou vallen voor James Bond. Zo ver kwam het niet, maar het duurde wel tot 1995 voor 007 weer in de bioscoop te zien was.

GoldenEye

Pierce Brosnan nam het stokje over van Timothy Dalton. In GoldenEye is hij voor het eerst te zien als de martini’s drinkende en rokkenjagende geheim agent.

MI6 stuurt hem eropuit om de verdwenen activeringscodes van het wapensysteem GoldenEye terug te halen. Omdat er aanwijzingen zijn dat een Russische generaal die codes in handen heeft, gaat 007 naar Rusland.

Daar krijgt hij te maken met een vijand die hem steeds een stap voor is én met de even verleidelijke als dodelijke dijen van huurmoordenaar Xenia Onatopp (Famke Janssen).

Famke Janssen

Famke Janssen liep al een tijdje rond in Amerika voor ze haar doorbraak als actrice beleefde. Als fotomodel werkte ze veel in New York.

Na haar acteerdoorbraak als Bondgirl in GoldenEye werkte ze met grote namen samen. Zo stond ze tegenover acteergrootheden Ian McKellen en Patrick Stewart in de X-Men-films en speelde ze in de Taken-trilogie de vrouw van Liam Neeson.

Ook privé ging Janssen met beroemdheden om. Ze had een relatie met Ben Affleck.

Die was geen lang leven beschoren: Famke Janssen dumpte de acteur omdat ze hem te saai vond.

Meer over