Goodfellas

Robert De Niro schittert in maffiaklassieker Goodfellas

Veronica - vrijdag 8 oktober om 23:15

© www.ard-foto.de
Drie jongens uit de getto’s van New York werken zich omhoog in de maffia – tot het lot zich tegen hen keert. Goodfellas is een van de bekendste gangsterfilms aller tijden.

De Iers-Amerikaanse Henry Hill (Ray Liotta) groeit op in een van de ruigste buurten van New York. Al van jongs af aan droomt hij van een carrière in de maffia.

Goodfellas

Henry’s droom komt uit als hij aan de slag kan als hulpje van up and coming gangsterbaas Jimmy Conway (Robert De Niro). Samen met Jimmy en heethoofd Tommy DeVito (Joe Pesci) klimt Henry op binnen de maffia.

Hoe hoger ze in de hiërarchie komen, hoe minder er blijkt te kloppen van hun naïef-romantische voorstelling van het gangsterleven. De klassieke Goodfellas – gangsters met het hart op de juiste plaats, die zich houden aan een erecode – lijken niet meer te bestaan.

Martin Scorsese

Regisseur Martin Scorsese maakt het liefst films over de zelfkant van de samenleving, zoals hij aantoonde met klassiekers als Mean Streets, Taxi Driver, Raging Bull en Gangs of New York. In veel van zijn oude films speelt Robert De Niro de hoofdrol, die behalve de huisacteur van de regisseur ook een goede vriend van hem is.
Goodfellas is een van Scorseses bekendste en meest geprezen creaties. Gek genoeg won de film maar één Oscar: bijrolacteur Joe Pesci was de enige die zijn nominatie verzilverde.

Meer over