Film | Kapitein Rob en het geheim van professor Lupardi

Zaterdag is de tv-première van de speelfilm Kapitein Rob en het geheim van Professor Lupardi. De film is gebaseerd op de gelijknamige stripverhalen van de in 1966 overleden tekenaar Pieter J. Kuhn. In een periode van meer dan twintig jaar verschenen er 73 Kapitein Rob-avonturen in Het Parool... en ze waren immens populair.

Wat maakte die serie zo razend populair? Het zeilschip De Vrijheid, Skip de hond, Peer den Schuymer en Professor Lupardi...

Veel vijftig- en zestigplussers zijn opgegroeid met de avonturen van Kapitein Rob, een succesvolle krantenstrip (hij stond onder meer in Het Parool, red.) uit de jaren veertig en vijftig.

De held
Stripjournalist Rob van Eijck van Stripschrift vertelt waarom Kapitein Rob zo’n succes was: "Kapitein Rob was de typische stripheld van toen, in het realistische genre. Met alle goede eigenschappen: hij was dapper, vastberaden, had doorzettingsvermogen en compassie voor anderen. De zeevaart was natuurlijk ook een heel aantrekkelijk gegeven."

"De mensen wilden zich vanuit de toch vrij muffe sfeer van die tijd graag verplaatsen in een held die de hele wereld bevoer en allerlei wilde avonturen beleefde. Rob was nergens aan gebonden, hij trok overal naartoe. Dat was aan het eind van de moeizame jaren veertig bijna jaloersmakend."

Concluderend
De makers van de speelfilm Kapitein Rob en het geheim van professor Lupardi hebben het verhaal in de moderne tijd geplaatst. Met bovendien een aardige cast: Katja Schuurman, Thijs Römer, Jack Wouterse, Alex Klaasen, Arjan Ederveen, Hans Dagelet, Ricky Koole, Robert Ruigrok van der Werve en Emilie Pos.

Reageren