Film | Memoirs of a geisha

Prachtige kostuums, betoverende make-up en een onontkoombare liefdesromance: dat zijn de ingrediënten van Memoirs of a geisha (2005). De makers hebben het idee van een boekverfilming wel heel letterlijk genomen. De bestseller van Arthur Golden uit 1997 wordt naadloos op de voet gevolgd. U kunt een verhaal verwachten vol traditie, liefde en verraad.

De liefdesscènes zitten weliswaar vol clichés, maar mogen de pret niet drukken. Het kleurrijke beeldmateriaal en het indrukwekkende camerawerk maken bovendien veel goed. De film won drie Oscars, onder andere voor kostuumontwerp.

Verhaal
De negenjarige, arme Chiyo wordt samen met haar zus verkocht aan een geishahuis in Kioto (Japan). Daar scheidt eigenares en hoofdgeisha Hatsumomo de twee zussen. Ze neemt de zorg voor Chiyo op zich en noemt haar Sayuri. Ze behandelt haar echter allesbehalve zachtaardig.

Sayuri’s schoonheid blijf niet onopgemerkt bij Mameha, de rivale van Hatsumomo. Zij neemt de onervaren Sayuri onder haar hoede. Sayuri begint aan een lange en moeilijke opleiding tot gezelschapsdame in de mysterieuze wereld van de geisha’s. Met de hulp van Mameha groeit Sayuri op tot de beroemdste geisha van Japan.

Er bloeit natuurlijk ook een romance op tussen de hoofdrolspeelster en een mannelijke schone. Die vormt dan ook de hoofdmoot voor de rest van de film.

De snel veranderende Japanse maatschappij van de twintigste eeuw en Tweede Wereldoorlog die op de achtergrond woedt, zijn slechts bijzaak in deze innemende een oogstrelende film.

Reageren