The Help

Emma Stone stelt discriminatie aan de kaak

NET 5 - zaterdag 1 januari om 23:05

© Unit
Emma Stone speelt in The Help een jonge journalist die ondergewaardeerde Afro-Amerikaanse dienstmeiden een stem wil geven.

Het is aan Oprah Winfrey en haar boekenclub te danken dat The Help een bestseller werd. Al twee jaar na het verschijnen van het boek verfilmde regisseur Tate Taylor de debuutroman van Kahtryn Stockett.

The Help

In het Mississippi van de jaren 60 probeert de ambitieuze Skeeter (Emma Stone) het te maken als journalist. Veel verder dan een column in de lokale krant in haar geboorteplaats is ze tot nu toe nog niet gekomen.

Als ze in Mississippi aankomt, ontdekt Skeeter dat haar nanny en dienstmeid Constantine is verdwenen. Dat brengt haar op een idee: Skeeter gaat een boek schrijven over de belangrijke rol van Afro-Amerikaanse dienstmeiden in rijke blanke gezinnen in het zuiden van de VS.

Niet iedereen is in The Help blij met haar onderwerpkeuze. Rijke blanke families zijn bang dat Skeeter hun vuile was buiten gaat hangen.

De dienstmeiden vertrouwen haar ook niet. Tot ze gaat samenwerken met dienstmeiden Aibileen (Viola Davis) en Minny (Octavia Spencer).

Oprah Winfrey

Het had nog heel wat voeten in aarde voordat talkshowdiva Oprah Winfrey The Help in haar boekenrubriek kon bespreken. Het manuscript van Kathryn Stockett werd maar liefst zestig keer afgewezen voor ze uiteindelijk een uitgever vond.

Dat uitgerekend Tate Taylor de verfilming van Stocketts debuutroman voor zijn rekening nam is bijzonder: tijdens hun jeugd in Jackson, Mississippi waren Kathryn en Tate vrienden.

Meer over