The Whistlers

Fluiten naar de politie

NPO 2 - zaterdag 11 december om 00:13

In The Whistlers gaat een Roemeense politieagent annex maffiahulpje naar de Canarische Eilanden om daar een fluittaal te leren.

Wie af en toe een deuntje fluit zal er niet zo snel bij stilstaan, maar er bestaan hele talen die zijn gebaseerd op fluiten. 

The Whistlers

Silbo Gomero, dat wordt ‘gesproken’ op het Canarisch eiland La Gomera, is zo’n fluittaal. In de Roemeense misdaadfilm The Whistlers speelt ‘el silbo’ een belangrijke rol.

Cristi (Vlad Ivanov) eet van twee walletjes: hij is politieagent in Boekarest en informant voor de maffia. Zijn bazen uit de onderwereld willen een corrupte zakenman uit de gevangenis bevrijden.

Ter voorbereiding sturen ze Cristi naar La Gomera om Silbo Gomero te leren. Dankzij die taal kan hij over grote afstand communiceren met zijn handlangers zonder dat de politie hun boodschappen kan opvangen of ontcijferen.

Op het eiland werkt Cristi samen met femme fatale Gilda (Catrinel Marlon). Ondanks het wat ingewikkelde plot levert dat een onderhoudende film op.

Silbo Gomero

De fluittaal die je in The Whistlers ziet bestaat echt. Veel mensen op La Gomera ‘spreken’ Silbo Gomero.

Eilandbewoners gebruiken de fluittaal om over grote afstanden met elkaar te communiceren. De hoge fluittonen dragen verder over de ravijnen en kloven op het eiland dan gesproken taal.

Dankzij el silbo kunnen de bewoners van La Gomera zich over afstanden tot wel vijf kilometer verstaanbaar maken.

Meer over