On the Basis of Sex

Felicity Jones strijdt voor gelijke rechten

NET 5 - vrijdag 8 oktober om 20:30

© filmdepot.nl/api
Film over het leven van jurist Ruth Bader Ginsburg, de tweede vrouw ooit – en de eerste Joodse vrouw – de rechter werd aan het Amerikaanse Hooggerechtshof.

In de herfst van 2020 overleed Ruth Bader Ginsburg. Een icoon, bekend als rechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof. Die functie bekleedde ze 27 jaar. In die tijd, en in de rest van haar carrière, vocht Ginsburg tegen alle vormen van discriminatie. 

On the Basis of Sex

Haar strijd begint in 1956, ze is dan 23, als ze rechten gaat studeren aan de universiteit van Harvard. Ze is een van de negen vrouwen in haar jaar, tegen zo’n vijfhonderd mannen.

Regisseur Mimi Leder neemt dat moment als startpunt voor deze film over het leven en de carrière van Ginsburg (Felicity Jones). De nadruk ligt daarbij op haar huwelijk met Martin Ginsburg (Armie Hammer), zelf ook advocaat.

Niet alleen steunt hij haar in alles wat ze doet, in 1972 bepleiten ze samen een belangrijke zaak. Die rechtszaak, over een verbod op discriminatie op basis van geslacht, vormt de andere pijler van On the Basis of Sex.

Ruth Bader Ginsburg

Aan het eind van On the Basis of Sex is de echte Ruth Bader Ginsburg even te zien. Regisseur Mimi Leder was dolblij dat ze daar tijd voor wilde maken.

Leder moest wel snel werken. Meer dan drie keer wilde Ginsburg de scène niet overdoen.

Ginsburg was aanwezig bij de première van de film. Journalist en activist Gloria Steinem en Hillary Clinton waren haar 'dates'. 

Meer over