The Last Castle

Robert Redford komt in opstand

Spike - zaterdag 25 december om 20:30

Topacteurs Robet Redford en James Gandolfini nemen het tegen elkaar op in deze thriller over een opstand in een militaire gevangenis.

Kolonel Winter (James Gandolfini) zwaait de scepter in de zwaarbewaakte militaire gevangenis The Castle. Hier ontvangt hij de veelvuldig onderscheiden generaal Eugene Irwin (Robert Redford).

The Last Castle

Generaal Irwin draait de cel in omdat hij in een oorlogssituatie een gevechtsorder heeft genegeerd. Aanvankelijk kijkt Winter vol ontzag naar Irwin.

Een man met zo'n indrukwekkende staat van dienst verdient respect, ook als hij in het gevang belandt.

Irwin valt van zijn voetstuk als hij een snedige opmerking maakt over Winters verzameling militaire memorabilia en andere oorlogsparafernalia. De gevangenisdirecteur heeft vanaf dat moment ernstig de pik op de generaal, maar die laat het niet erbij zitten.

Samen met een stel medegevangenen bereidt hij een opstand voor. Daarbij moeten ze de tot de tanden toe bewapende bewakers bestrijden met middeleeuwse wapens.

James Gandolfini

Sopranos-acteur James Gandolfini twijfelde lang of hij de rol van kolonel Winter wel wilde spelen. Hij begreep het script van The Last Castle eigenlijk niet zo goed.

Dat kwam deels omdat Gandolfini zelf nooit in het leger heeft gezeten. Hij nam de rol uiteindelijk aan vanwege de speech die Winter in de eerste versie van het script afstak.

Die speech haalde de film niet: hij sneuvelde op de montagetafel. 

Meer over