The Living Daylights

James Bond redt Jeroen Krabbé

RTL 7 - donderdag 30 september om 20:30

James Bond moet een dissidente Russische generaal helpen overlopen naar het Westen. Is hij wel te vertrouwen?

Famke Janssen was in GoldenEye de eerste Nederlandse Bondgirl, maar ze was niet de eerste Nederlander in een Bondfilm. Die eer was aan Jeroen Krabbé.

The Living Daylights

In The Living Daylights speelt Krabbé de Russische generaal Georgi Koskov. Hij geeft aan dat hij wil overlopen naar het Westen.

De Britse geheime dienst geeft James Bond (Timothy Dalton, hier voor het eerste te zien als 007) opdracht te zorgen dat Koskov niets overkomt. Dat valt nog niet mee.

De Russische cellist Kara Milovy (Maryam d'Abo) probeert hem te vermoorden. Als Koskov vervolgens ontvoerd wordt, gaat Bond op onderzoek uit. Waarom zou Kara een bondgenoot willen doden?

Timothy Dalton

Voor Timothy Dalton maakt in The Living Daylights zijn debuut als James Bond. Het had niet veel gescheeld of Dalton had al eerder de rol van 007 gespeeld.

Hij was eind jaren 60 al in beeld als opvolger van Sean Connery. Omdat hij zichzelf toen te jong vond, wees hij in 1969 de hoofdrol in On Her Majesty's Secret Service af.

Ook ten tijde van Diamonds Are Forever (1971) vond Dalton zichzelf nog te jong om 007 te spelen. In de jaren 80 wees hij de rol nog drie keer af: in For Your Eyes OnlyOctopussy en A View to a Kill speelt Roger Moore de hoofdrol.

Maar Bondproducent Albert R. Broccoli bleef volhouden. Met succes dus.

Meer over