Where the Wild Things Are

Max en de Maximonsters

SBS 9 - vrijdag 8 oktober om 20:30

Omdat zijn moeder hem niet begrijpt, vlucht Max naar zijn fantasiewereld.

De negenjarige Max (Max Records) voelt zich thuis niet op zijn gemak. Zijn moeder (Catherine Keener) heeft het veel te druk met haar werk en haar nieuwe vriend om aandacht voor hem te hebben.

Where the Wild Things Are

Na de zoveelste ruzie vlucht Max naar zijn fantasiewereld. Daar wonen grote monsters, de Wild Things.

In tegenstelling tot zijn moeder zijn zij wél blij met Max. Ze kronen hem zelfs tot koning.

Of Max wel een goede koning is en of hij überhaupt blij moet zijn met die titel is nog maar de vraag.

Met Where the Wild Things Are verfilmt Spike Jonze het gelijknamige prentenboek van Maurice Sendak, dat in Nederland werd uitgebracht als Max en de Maximonsters. Zijn film is even fantasierijk en prachtig vormgegeven als het boek. Vooral de monsters zien er geweldig uit. Ze zijn groot, enorm knuffelbaar, maar tegelijkertijd ook angstaanjagend.

Spike Jonze

Bij een verfilming van een prentenboek verwacht je misschien een kinderfilm. Dat is Where the Wild Things Are absoluut niet.

De fantasie en de verwondering uit het verhaal van Maurice Sendak zijn gebleven, maar regisseur Spike Jonze voegt daar een duister, minder kindvriendelijk laagje aan toe.

Jonze wilde dan ook geen film voor kinderen maken, maar een verhaal over hoe het is om kind te zijn. Schrijver Maurice Sendak was het daarmee eens.

In een interview met Newsweek zei hij dat ouders die de film te eng vonden voor hun kroost hun mond moesten houden. "Als ze er niet tegen kunnen, moeten ze maar naar huis gaan. Of in hun broek plassen."

 

Meer over