Finalisten De Spaanse droom

Omdat Esther en Luc een kindje verwachten, hebben zij zich teruggetrokken uit de strijd om El Sueño, het bed & breakfast uit De Spaanse droom. Daardoor staan Uko en Lieve en Marco en Susanne in de finale van aanstaande woensdag. Televizier was exclusief bij de opnames en heeft de finalisten gesproken.

Wij reisden af naar het zonnige Arcos de la Frontera om beide koppels te interviewen. Een gesprek over Spanje, winnen én verliezen.

Uko & Lieve

Hadden jullie verwacht dat jullie zo ver zouden komen?

Uko
: "Toen we hier naartoe gingen, zaten er kandidaten bij van wie ik dacht: wat doen jullie hier eigenlijk? In principe hadden we natuurlijk een kans van één op de zes om te winnen. Maar ik had al snel door dat die kans bij ons veel groter was."

Was jullie relatie wel bestand tegen dit avontuur?

Lieve: "We hebben dit juist gedaan omdat we als koppel het avontuur wilden aangaan. Hoe graag we onze kinderen ook zien - laat daar geen misverstanden over bestaan! - thuis word je toch geleefd door de kinderen. En op het werk word je weer geleefd door de baas."

Ze gaat verder: "We wilden een frisse wind door onze relatie laten waaien. Dit kunnen we dan ook iedereen aanbevelen. Oké, niet iedereen. Je moet wel tegen rotzooi en chaos kunnen."

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/110294/9432386eda89501d50eb8baad002da01/article_medium

Wat gaan jullie doen als jullie winnen?

Lieve
: "Regelen, regelen, regelen. Er kwam al zoveel bij kijken toen we voor twee maanden naar Spanje gingen... En we moeten ons huis in Nederland nog afmaken. De laatste loodjes, zodat we het kunnen verhuren."

Uko: "En we gaan een eigen zaak beginnen. We denken niet dat we van een bed & breakfast alleen kunnen leven. Daarom zullen we ook nog iets opzetten dat te maken heeft met ons eigen werk."

Lieve: "Een van ons zal de bed & breakfast runnen, de ander heeft ander werk. Dat wordt hard werken. Maar ik denk dat je je tijd zo kunt indelen dat je meer tijd voor je gezin hebt. In Spanje is het hele ritme anders. Kinderen gaan veel later naar bed, waardoor je meer tijd hebt voor je gezin. Dat vind ik wel fijn."

En wat als jullie verliezen?

Lieve: "Dan gaan we sowieso in Spanje wonen. Maar dan doen we het wat rustiger aan."

Uko: "Voor de kinderen, maar ook omdat we in Nederland een mooi huis hebben dat we niet zomaar willen opgeven. En omdat we kinderen hebben, willen we niet zomaar alle schepen achter ons verbranden."

Lieve: "Als een van onze drie kinderen het totaal niet naar zijn zin heeft, dan houdt de hele droom op."

Marco & Susanne

Wat vond je het ergste in deze periode?

Susanne: "De privacy. Die was nul. In het begin hadden we een kamer die grensde aan de badkamer, dus iedereen moest door de onze."

Marco: "Als je al even alleen bent, bijvoorbeeld op het dakterras, is dat nooit langer dan twee minuten. Iedereen komt daar naartoe om rust te vinden. Maar ja, dat weet je van tevoren. Het is een afweging die je maakt. En dan de compromissen die je moet maken. Dat was wel het moeilijkste van de situatie."

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/110295/67f32e7f59e928cca2404f3c9953d54b/article_medium.22x0.423x318?1258366061600

Is wonen in Spanje altijd jullie droom geweest?

Susanne: "Niet van kinds af aan, hoewel we vroeger wel een huisje in Noord-Spanje hadden. Ik ben dus wel heel erg Spanje-minded. Het is wel altijd onze droom geweest om iets voor onszelf te beginnen. Of dat nu in Nederland of Spanje is, is me om het even.

Ze gaat verder: "Het moet iets in de horeca zijn, omdat Marc een horeca-achtergrond heeft. Hij heeft de Hotelschool gedaan en heeft veel vriendjes die ook in de hotellerie zitten of restauranthouder zijn."

En wat gaan jullie doen als jullie niet winnen?

Marco: "Dan laten we het even bezinken. Maar we gaan niet bij de pakken neer zitten. Dit is sowieso een heel mooi project, een bijzondere ervaring ook. We gaan dan alles dan evalueren en kijken of we dit ook elders kunnen doen."

Hij legt uit: "Het kan ook zo zijn dat we door De Spaanse droom door anderen worden benaderd. Je weet maar nooit hoe een koe een haas vangt en waar je terecht komt. Het zou jammer zijn, want we zijn bij alle processen betrokken geweest die leiden tot een mooie bed & breakfast. Maar het programma is sowieso een mooie springplank voor ons geweest."

Reageren