First Knight

Richard Gere valt voor Julia Ormond

NET 5 - maandag 5 juli om 23:20

© redactioneel.s3-eu-west-1.amazonaws.com/images
Prinses Guinevere en ridder Lancelot worden verliefd. Ze worstelen allebei met hun trouw aan koning Arthur: hij is haar verloofde en zijn baas.

Een overzichtelijke driehoeksverhouding in een spannend jongensboek. Dat krijg je als je het twaalfde-eeuwse liefdesverhaal van Lancelot en Guinevere verfilmt voor een modern Amerikaans publiek.

First Knight

De wijze koning Arthur (Sean Connery) gaat binnenkort trouwen met prinses Guinevere (Julia Ormond). Dat is niet per se een bruiloft uit liefde.

Guinevere heeft veel bewondering voor de charmante Arthur, maar het is toch vooral een verstandshuwelijk. Door met hem te trouwen weet ze haar kasteel Leonesse beschermd door de ridders van Camelot.

En dan is daar ineens de dappere ridder Lancelot (Richard Gere). Als Guinevere hem ontmoet, slaat de vonk direct over.

Die verliefdheid is allesbehalve onbekommerd. Guinevere houdt oprecht van Arthur, dus dit vindt ze ingewikkeld.

Ook Lancelot worstelt er in First Knight mee. Hoe kan hij zjn verhouding met de prinses rijmen met zijn trouw aan koning Arthur?

Richard Gere

Bij het verschijnen van First Knight was er kritiek op de casting. Vooral Richard Gere kreeg het zwaar te verduren.

Hij zou te oud zijn, te Amerikaans om Fransman Lancelot te kunnen spelen. Ook zagen critici hem niet als actieheld in een historische film.

Gere was ook geen eerste keus voor de rol. Oorspronkelijk zou Mel Gibson Lancelot spelen.

Dat ging niet door omdat Gibson de kans kreeg om een film te regisseren. Braveheart, waarin Mel Gibson ook de hoofdrol speelt, won vijf Oscars.

Meer over