Flight

Piloot Denzel Washington redt levens in Flight

RTL 7 - vrijdag 22 oktober om 23:00

In Flight kruipt de ervaren piloot William ‘Whip’ Whitaker de ochtend na een wilde nacht gewoon weer achter zijn stuurknuppel. Als zijn vliegtuig in problemen raakt, weet hij met een acrobatische manoeuvre zijn kist veilig aan de grond te zetten.

Met die actie redt Whip (Denzel Washington, die een Oscarnominatie in de wacht sleepte) niet alleen honderd mensen het leven, hij toont in Flight ook onbedoeld aan dat de grens tussen een heldhaftige daad en onverantwoord gedrag bedrieglijk dun kan zijn.

Flight

Whip wordt aanvankelijk als held onthaald, honderd levens redden is nu eenmaal een forse prestatie. Dat er in zo’n gevaarlijke situatie slechts zes passagiers zijn overleden mag een wonder heten.

Flight neemt een wending als bekend wordt dat Whip tijdens het incident nog onder invloed was van drank en drugs. Ineens verschuift alle media-aandacht van de honderd geredde levens naar de zes slachtoffers.

Had Whip iedereen kunnen redden als hij nuchter was geweest? En is hij dan nu schuldig aan hun dood? De luchtvaartautoriteiten vinden van wel en klagen hem aan.

Denzel Washington

Regisseur Robert Zemeckis begeeft zich met Flight op bekend terrein: hij is zelf piloot, al bestuurt hij geen grote lijntoestellen maar kleine sportvliegtuigjes. Scenarist John Gatins, die voor dit script een Oscarnominatie ontving, baseerde de vliegtuigramp in Flight zeer losjes op de crash van Alaska Airlines Flight 261 in 2000.

In tegenstelling tot zijn personage drinkt Denzel Washington zelf nauwelijks. En al helemaal niet als hij aan het werk is.

Meer over