Flight

Denzel Washington redt levens in Flight

Spike - zaterdag 18 december om 20:35

In Flight kruipt een piloot de ochtend na een wilde nacht gewoon achter de stuurknuppel. Als zijn vliegtuig in problemen raakt, weet hij het met een acrobatische manoeuvre veilig aan de grond te zetten.

Met die actie redt William 'Whip' Whitaker (Denzel Washington, die voor zijn rol een Oscarnominatie kreeg) niet alleen honderd mensen het leven, hij toont in Flight ook onbedoeld aan dat de grens tussen een heldhaftige daad en onverantwoord gedrag bedrieglijk dun kan zijn.

Flight

Whip wordt aanvankelijk als held onthaald, honderd levens redden is nu eenmaal een forse prestatie. Dat er in zo’n gevaarlijke situatie slechts zes passagiers zijn overleden mag een wonder heten.

Flight neemt een wending als bekend wordt dat Whip tijdens het incident nog onder invloed was van drank en drugs. Ineens verschuift alle media-aandacht van de honderd geredde levens naar de zes slachtoffers.

Had Whip iedereen kunnen redden als hij nuchter was geweest? En is hij dan nu schuldig aan hun dood? De luchtvaartautoriteiten vinden van wel en klagen hem aan.

Denzel Washington

Regisseur Robert Zemeckis begeeft zich met Flight op bekend terrein: hij is zelf piloot, al bestuurt hij geen grote lijntoestellen maar kleine sportvliegtuigjes. Scenarist John Gatins, die voor dit script een Oscarnominatie ontving, baseerde de vliegtuigramp in Flight zeer losjes op de crash van Alaska Airlines vlucht 261 in 2000.

In tegenstelling tot zijn personage drinkt Denzel Washington zelf nauwelijks. En al helemaal niet als hij aan het werk is.

Meer over