Formule 1: GP van Abu Dhabi

De beslissing valt in Abu Dhabi: Max of Lewis?

Ziggo Old - zondag 12 december om 12:05

© CACACE / AFP
Het is zover: de allerlaatste Formule 1-race van het spannendste seizoen in jaren. Aan de finish in Abu Dhabi is bekend wie de nieuwe wereldkampioen is: Max Verstappen of toch Lewis Hamilton, de eerste coureur die de titel voor de achtste keer kan pakken?

In Abu Dhabi maken Lewis Hamilton en Max Verstappen vandaag officieel uit wie de nieuwe wereldkampioen wordt. De winnaar levert hoe dan ook een historische prestatie: nog nooit werd een Nederlander wereldkampioen en nog nooit won een coureur de titel acht keer.

Kwalificatie Abu Dhabi

Aan de vooravond van dit allesbeslissende duel heeft Max Verstappen een aantal voordelen. Zo veroverde hij zaterdag na een spannende kwalificatie pole position. Hij was 0,371 seconde sneller dan zijn Britse concurrent Hamilton en mag dus vooraan beginnen. Het is voor zowel hem als zijn fans dan ook te hopen dat er een razendsnelle start in het verschiet ligt op zijn softs. Hamilton en Bottas starten op mediums.

GP van Abu Dhabi

Aan ervaring in ieder geval geen gebrek. Max was vorig jaar ook de snelste op het Yas Marina Circuit. Supporters van Hamilton stellen daartegenover dat hun favoriet de titel toen al binnen had en dus niet alles op alles zette. De Brit, die in het laatste deel van dit seizoen wél op zijn best is, vertelde vorige maand op de BBC dat hij onder de indruk is van zijn twaalf jaar jongere uitdager. “En hij wordt alleen nog maar sterker met de tijd.” 

Max Verstappen

Het was een razend spannend seizoen. Hamilton lag een tijd aan kop in het kampioenschap, Verstappen stak hem twee keer voorbij en na de veelbesproken race in Saoedi-Arabië gaan de twee coureurs precies gelijk op. Althans, qua score.

Max Verstappen heeft daarentegen nog en groot voordeel: mochten de kemphanen elkaar van de baan af rijden in Abu Dhabi, is Verstappen voor het eerst in zijn loopbaan wereldkampioen in de Formule 1. Dit komt doordat de Nederlander dit seizoen al negen races op zijn naam schreef, tegenover de slechts 8 van zijn concurrent.

Kijk gratis naar Formule 1

De laatste race van het seizoen is voor iedereen in Nederland gratis te bekijken. Een vroeg kerstcadeau van Ziggo Sport, die het seizoen eindigt met een echte knaller.

Zondag 12 december

  • 12.05 uur: voorbeschouwing race
  • 14.00 uur: race

Van vrijdag 10 december tot en met maandag 13 december zijn de vrije trainingen, de kwalificatie en de race van de Grand Prix van Abu Dhabi in alle Nederlandse tv-huishoudens gratis te zien. Voor klanten van Ziggo is dat op kanaal 14. Voor klanten van KPN is dat zender 233. Ook zijn dit weekend de andere Ziggo Sport Totaal-zenders op 234, 235 en 236 open voor iedereen.

Meer over