Foxcatcher

Steve Carell is een engerd

NPO 3 - zaterdag 19 september om 00:30

© © Fair Hill, LLC. All rights reserved. / Scott Garfield / MKNS
Steve Carell heeft nou niet direct het lichaam van een worstelaar. Toch helpt hij in Foxcatcher twee worstelaars met hun voorbereidingen op de Olympische Spelen.

Hollywood houdt van acteurs die een flinke gedaanteverwisseling ondergaan voor een rol. Kom je kilo's aan of val je juist flink af om goed uit de verf te komen in een film? Dikke kans dat het je een prijs, of in ieder geval een nominatie, oplevert.

Foxcatcher

Als je dan ook nog een acteur bent waarvan mensen zo'n soort rol niet verwachten, is het helemaal feest. Voorbeeldje: Steve Carell. Hij sleepte in 2015 een Oscarnominatie in de wacht voor zijn rol in Foxcatcher.

Carell staat vooral bekend om zijn komische, vaak wat brave rollen. In Foxcatcher is hij onherkenbaar als de excentrieke, ijzig koude miljonair John du Pont.

In 1987 nodigt Du Pont de broers Mark (Channing Tatum) en Dave Schultz (Mark Ruffalo) – beiden voormalig olympisch kampioen worstelen – uit op zijn landgoed. Hij wil hen klaarstomen voor de Olympische Spelen van 1988 in Seoul.

Regisseur Bennett Miller bewees met Moneyball al dat hij weet hoe je een waargebeurd sportverhaal vertaalt naar een intrigerende speelfilm; met Foxcatcher doet hij dat nog eens dunnetjes over.

Steve Carell

Voor Steve Carell was zo'n serieuze rol behoorlijk wennen. Als komiek is hij gewend om tussen de opnames door grapjes te maken met de cast en crew. Regisseur Bennett Miller wilde dat op de set van Foxcatcher niet hebben.

Ook de vele duistere scènes waren pittig voor Carell. Daar wist Miller een oplossing voor.

Hij vroeg de acteur zijn slechtste eigenschappen op een briefje te schrijven en dat in zijn zak te doen tijdens de opnames. Zo kon Carell die negatieve gevoelens en gedachten als het ware vastpakken tijdens het filmen.

 

Meer over