Alice et le maire

De burgermeester krijgt weer nieuwe inspiratie in Alice et la maire

CANV - zaterdag 25 maart om 22:35

© Scope Pictures
In de Franse tragikomedie Alice et le maire leeft een uitgebluste politicus op door gesprekken met een filosoof. Maar of dat zo goed is voor zijn beleid?

Na dertig jaar in de politiek is Paul Théraneau ervan doordrongen dat een politicus zo goed is als zijn gedachtengoed. En daar zit nou net het probleem voor de burgemeester van Lyon: de laatste tijd heeft hij geen ideeën meer.

Alice et le maire

Niet over het besturen van de stad, maar over andere zaken nadenken lukt hem eigenlijk ook niet meer. In hun zoektocht naar een oplossing komt zijn staf uit bij Alice Heimann (Anaïs Demoustier), die filosofie doceert aan de universiteit van Oxford.

Door gesprekken met deze veel jongere filosoof komen er bij Paul inderdaad weer nieuwe ideeën los, maar daar is niet iedereen even blij mee.

In Alice et le maire draaien de discussies tussen de hoofdpersonen vooral om het verschil tussen wat het beste is voor de inwoners van de stad en wat politiek gezien haalbaar is. Dankzij de sterke acteurs levert dat een lichtvoetige, maar interessante tragikomedie op.

Anaïs Demoustier

In Frankrijk werd Alice et le maire goed ontvangen. Hoofdrolspeelster Anaïs Demoustier won de César, de belangrijkste Franse filmprijs, voor beste actrice.

Daarmee bleef ze een aantal grote namen voor. Zo greep Eva Green (onder meer bekend als Vesper Lynd in Casino Royale) naast de prijs.

Ook Adèle Haenel en Noémie Merlant, die de hoofdrollen speelden in het veelgeprezen Portrait de la jeune fille en feu, gingen zonder César naar huis.

Meer over