Free State of Jones

Matthew McConaughey in opstand tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog

NET 5 - vrijdag 3 september om 20:30

© https://drbilleder.dr.dk
Boer Newton Knight heeft veel ellende gezien in de Amerikaanse Burgeroorlog. Hij keert terug naar Jones County in Mississippi, waar hij een opstand begint tegen de zuidelijke staten van de Confederatie. Matthew McConaughey speelt een mooie rol in het historische drama Free State of Jones, dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

De gedeserteerde militair Knight staat niet alleen in zijn strijd. Hij verzamelt een legertje van boze boeren, ontsnapte slaven, oorlogsweduwes en andere deserteurs, die de wapens oppakken en een vuist maken tegen de gezaghebbers van de zuidelijke staten. Ze stichten de Free State of Jones, maar natuurlijk kan een gewapende strijd niet uitblijven.

Waargebeurd

Het verhaal van Free State of Jones is gebaseerd op historische feiten. De gebeurtenissen in het Mississippi van tijdens de Burgeroorlog worden afgewisseld met rechtbankscènes die in het heden spelen. Hierin staat een afstammeling van Knight centraal, die zich moet verantwoordelijk voor zijn huwelijk met een blanke vrouw terwijl hij zelf mogelijk deels 'zwart bloed' heeft.

Meer over