Freedom Writers

Hilary Swank geeft les

RTL 8 - maandag 23 maart om 20:28

© http://www.paramount.de/Info/Nutzungsbedingungen
De jonge lerares Erin Gruwell staat voor een onmogelijke opgave. Zij moet rebelse tieners onderwijzen voor wie hard geweld de dagelijkse gang van zaken is. Lukt het haar om tot hen door te dringen?

Het verhaal van de film Freedom Writers, over een blanke docente die les gaat geven aan een klas vol zwarte leerlingen, doet denken aan Dangerous Minds, een drama dat het halverwege de jaren 90 goed deed in de bioscopen.

Freedom Writers

Ondanks het hier en daar wat al te sterk aangezette sentiment is Freedom Writers aanzienlijk beter dan die film. Erin Gruwell (Hilary Swank) wordt aangenomen als lerares Engels voor een klas die vol zit met minderheden.

Het is de tijd vlak na het incident met Rodney King, de Afro-Amerikaan die zonder pardon in elkaar is geslagen door de politie. Vanaf dat moment is Los Angeles het decor van rassenrellen, waardoor ook de spanningen in de klas hoog oplopen.

Erin stelt zichzelf de moeilijke taak haar leerlingen te motiveren en met elkaar te verbinden. Gedichten vergelijkt ze met rapmuziek en het lezen van het dagboek van Anne Frank moet de leerlingen er bewust van maken waar rassenhaat toe kan leiden.

Hilary Swank

Erin Gruwell was onder de indruk van de actrice die haar speelde. Niet alleen van haar acteerprestaties in Freedom Writers, maar ook van haar persoonlijkheid.

Volgens Gruwell is Hilary Swank een actrice die meer om een goed verhaal geeft dan om geld. Voor de hoofdrol in Freedom Writers nam ze genoegen met aanzienlijk minder dan haar normale gage.

Meer over