Gewoon. Bloot.

Het kinderprogramma met blote volwassenen begint

NPO 3 - zondag 21 maart om 19:25

© NTR
Perfecte lichamen zijn zeldzaam en wat kinderen op sociale media zien is vaak misleidend. Wit, zwart, dik, dun, klein of groot: kinderen vragen vijf doodgewone mensen het hemd van het lijf. Letterlijk, ze zijn poedelnaakt.

Een kinderprogramma met blote volwassenen. Het klinkt een beetje gek, toch is dat het geval bij Gewoon. Bloot., waarin kinderen vragen stellen aan naakte mensen. De makers willen laten zien dat je niet aan de perfectie van het internet hoeft te voldoen. Wit, zwart, dik, dun, klein, groot, oud, jong, gehandicapt of transgender: er komt van alles voorbij, want dat is de realiteit.

Elke aflevering heeft een overkoepelend thema, zoals billen, piemel, vagina en borsten. Iedere week gaan de kinderen met de blote gasten in gesprek over de ontwikkeling van het lichaam en hoe zij over hun lichaam denken. Nog voor de eerste uitzending zorgde het programma al voor ophef. Critici vinden de combinatie kinderen en bloot ongepast. Er zijn zelfs al Kamervragen over gesteld.

Geen schaamte

Op het podium staan vijf volwassenen in badjassen. Met de kinderen is op school besproken wat er gaat gebeuren, maar toch valt er een korte stilte wanneer de volwassenen hun gewaad uittrekken. Poedelnaakt staan ze voor de kinderen. Al snel verdwijnt de schaamte en beginnen ze vragen te stellen. ”Op welke leeftijd groeide er haar op het onderste deel van je lichaam?” “Ben je tevreden met je geslachtsdelen?” Perfecte lichamen zijn zeldzaam en wat kinderen op sociale media zien is vaak misleidend. Mensen hebben vetrollen, haar op bepaalde plekken of puistjes. Kinderen moeten leren inzien dat dit prima is.

Meer over