Ghostbusters

Bill Murray jaagt op spoken in klassieker Ghostbusters

Veronica - maandag 24 juli om 20:25

© Pro7.
Als de kwaadaardige geest Gozer de wereld bedreigt, is er maar één team dat hem kan stoppen: The Ghostbusters.

Drie wetenschappers doen aan een universiteit in New York onderzoek naar occulte zaken. Omdat hun onderzoek niet wetenschappelijk genoeg zou zijn, worden ze ontslagen.

Ghostbusters

Het drietal besluit hun krachten te bundelen. Professoren Peter Venkman (Bill Murray), Raymond Stantz (Dan Aykroyd) en Egon Spengler (Harold Ramis) beginnen samen een bedrijfje. Dat is niet zomaar een onderneming. Ghostbusters is een geestenuitdrijvingsdienst.

Een van hun eerste opdrachten is bij Dana Barrett (Sigourney Weaver). In haar huis waart een geest rond. Dat is niet zomaar een geest: het is de kwaadaardige Gozer. Hij wil een portaal openen waardoor andere geesten en monsters simpel naar de mensenwereld kunnen reizen. Dat zou het einde van de mensheid kunnen betekenen. De Ghostbusters zijn de enigen die Gozer nog kunnen stoppen.

Bill Murray

De rol van Peter Venkman was oorspronkelijk bedoeld voor John Belushi. Hij overleed echter voordat Dan Aykroyd, Harold Ramis en Rick Moranis het script af hadden. Bill Murray nam de rol over. Toch komt Belushi wel in Ghostbusters voor: het groene monster Slimer is volgens Aykroyd 'de geest van John Belushi'. 

Ghoststoppers

Het had maar weinig gescheeld of de film Ghostbusters had een hele andere titel gehad. Er was al een tv-serie uit de jaren 70 met die titel. Mogelijke alternatieven waren Ghoststoppers, Ghostblasters, Ghostbreakers en Ghostsmashers. Uiteindelijk besloot producent Universal een half miljoen dollar plus 1 procent van de opbrengsten te betalen voor de gewilde Ghostbusters-titel.

Meer over