Girl

Ballerina Lara in strijd met haar lichaam in Belgische film Girl

CANV - vrijdag 21 juli om 21:18

© https://drbilleder.dr.dk
De vijftienjarige Lara heeft er in de film Girl alles voor over om ballerina te worden. Alleen weerkt haar lichaam niet altijd mee, hoe hard ze ook haar best doet. Lara is namelijk geboren als jongen. Toch wil ze niet opgeven.

De vijftienjarige Lara heeft een droom. Ze wil balletdanseres worden. Hoewel ze ontegenzeggelijk talent heeft, is het nog maar de vraag of ze dat ooit waar zal kunnen maken.

Girl

Haar lijf is niet het lichaam dat je verwacht bij een ballerina: Lara (Victor Polster) is namelijk als jongen geboren.

Regisseur Lukas Dhont laat in het prachtige, ingetogen Girl zien hoe Lara werkt aan het verwezenlijken van haar droom én aan het voltooien van haar transitie.

Doorgaans krijgen hoofdpersonen in films als deze te maken met tegenwerking uit hun directe omgeving. Lara niet.

Van haar vader, haar kleine broertje Milo tot aan haar psycholoog en haar balletlerares: iedereen steunt haar door dik en dun.

Dat die onvoorwaardelijke steun zelfs nu nog verfrissend en nieuw aanvoelt, geeft te denken.

Lucas Dhont

Girl is de debuutfilm van de Belgische regisseur Lukas Dhont. Dat hij geen eendagsvlieg is heeft hij ondertussen laten zien met de eveneens prachtige film Close.

De zoektocht naar de juiste hoofdrolspeler voor Girl was nog best een uitdaging. Tieners tussen de 14 en 17 mochten auditie doen, ongeacht hun gender. Tussen de vijfhonderd auditanten zat niemand die goed genoeg kon goed dansen en acteren.

Daarom werd besloten om eerst de rest van de dansers te casten. In dat proces vonden ze Victor Polster, die een prachtige prestatie neerzet als Lara in het gevoelige drama.

Meer over