Girl with a Pearl Earring

Scarlett Johansson is het meisje met de parel in dramafilm Girl with a Pearl Earring

VRT1 - vrijdag 10 maart om 23:00

© A-Film
Het verhaal achter oude beroemde schilderijen is lang niet altijd bekend. Girl with a Pearl Earring vertelt een hypothetisch verhaal over Vermeers beroemdste kunstwerk.

Wie is het meisje met de parel, zo mooi vereeuwigd op het schilderij van Johannes Vermeer?

Girl with a Pearl Earring

Daarover speculeerde de Britse schrijfster Tracy Chevalier, en regisseur Peter Webber verfilmde haar roman op schilderachtige wijze.

In Girl with a Pearl Earring levert de verveelde Vermeer (Colin Firth) schilderijen op bestelling om zijn almaar groeiende gezin te kunnen onderhouden. Op een dag komt er een nieuw dienstmeisje, Griet (Scarlett Johansson), die ondanks haar lage afkomst een goede kijk op kunst blijkt te hebben.

Vermeer raakt geïntrigeerd door de jongedame en laat haar model staan voor het schilderij dat wereldberoemd zal worden.

Een minimale plot en minimale dialogen kenmerken dit mooi gefilmde drama. Heel rustig ontvouwt zich via sprekende beelden een mogelijke geschiedenis voor onze ogen, waarin langzaam wordt toegewerkt naar dat ene hoogtepunt: het schilderen van een meesterwerk.

Gestolen schilderij

In Girl with a Pearl Earring werkt Vermeer aan meerdere schilderijen, zo ook het schilderij Het concert. Dat schilderij werd in 1990 gestolen en is nog steeds niet teruggevonden.
De waarde werd in 2015 bepaald op 250 miljoen dollar en is een van de beroemdste gestolen schilderijen ter wereld.

Meer over