Glass

Is Bruce Willis een superheld in Glass?

Veronica - woensdag 28 juni om 20:25

© http://presse.prosieben.de/
M. Night Shyamalans personages uit Unbreakable en Split komen samen voor een explosieve ontknoping van de trilogie.

In 2000 kwam Unbreakable uit, een film waarin David Dunn (Bruce Willis) als enige een treinramp overleeft. Sterker nog: hij is compleet ongedeerd. Volgens Elijah Price komt dat omdat David onaantastbaar is, een soort superheld.

Zestien jaar later verscheen Split, waarin Kevin Crumb (James McAvoy) 23 persoonlijkheden heeft. De 24e, Het Beest, is op komst.

Glass

Drie jaar na Split brengt regisseur M. Night Shyamalan de verhalen uit die twee films samen in Glass. Een psycholoog behandelt de mannen voor een stoornis: ze denken dat ze superhelden zijn. Tegelijkertijd probeert Price de ultieme strijd tussen goed (David) en kwaad (Het Beest) te bewerkstelligen.

Dat levert een intrigerende, maar overvolle thriller op vol verwijzingen naar superheldenfilms, ouder werk van Shyamalan en (genre)klassiekers.

M. Night Shyamalan

De drie hoofdpersonage hebben alle drie een eigen kleurenthema in de film. Regisseur M. Night Shyamalan had daar duidelijke beredening voor.

Hij koos groen voor David Dunn omdat het psychologisch wordt geassocieerd met levengevende eigenschappen. David is de beschermer van het leven.

De kleur oker past bij The Beast door de associatie met hindoeïstisch en boeddhistisch ceremonies, zoals in een monnikengewaad. Shyamalan ziet The Beast als een predikant die ‘gebroken mensen' wil redden.

Ten slotte koos hij paars voor Mr. Glass omdat die kleur wordt geassocieerd met koninklijke, majestueuze kwaliteiten. Elijah ziet zichzelf als belangrijk. Als een hoofdpersoon van stripboeken.

Meer over