God Only Knows

De levens van de broers en zussen zijn mooi met elkaar verweven in God Only Knows

NPO 2 - vrijdag 23 september om 00:11

© https://images.pathe-thuis.nl
Als hun broer overspannen raakt, proberen zijn zussen voor hem te zorgen. Allebei doen ze dat op hun eigen manier.

Thomas (Marcel Musters) en zijn zussen Doris (Elsie de Brauw) en Hannah (Monic Hendrickx) kunnen niet zonder elkaar. En eigenlijk ook niet met elkaar.

God Only Knows

Toch zijn de levens van de hoofdpersonen van God Only Knows zo met elkaar verweven dat ze steeds weer bij elkaar komen.

De neurotische Thomas is daar de aanleiding van: zijn zenuwinzinkingen brengen Doris ertoe hem te helpen en verzorgen. Hannah blijft meer op de achtergrond.

Ze vindt dat haar zus Thomas te veel pampert, dat alles meevalt als hij zich niet aanstelt en ‘gewoon’ zijn medicijnen neemt.

Mijke de Jong

De kracht van God Only Knows van Mijke de Jong zit in die personages. Hannah, Thomas en Doris zijn alle drie even onweerstaanbaar als onuitstaanbaar.

De Jong geeft De Brauw, Hendrickx en Musters de ruimte om beide kanten van hun personage uit te diepen. Dat maakt hun relatie – en daarmee de film – zo levensecht.

Het proces dat voorafging aan het filmen heeft daar waarschijnlijk bij geholpen. De Jong ging met de hoofdrolspelers een week in een huisje in Markelo brainstormen en improviseren.

Het heeft zijn vruchten afgeworpen: de film werd genomineerd voor het Gouden Kalf Beste Film en alle drie de acteurs werden ook genomineerd voor hun acteerprestaties. Musters wist hem zelfs te winnen.  

Meer over