Godzilla

Kan Matthew Broderick New York redden van Godzilla?

RTL 7 - donderdag 1 december om 20:29

© https://foto.dpgmedia.be/fotoweb
Monsters doen het altijd goed in films. Grote gevaarlijke beesten spreken blijkbaar tot de verbeelding. Godzilla is een van de bekendste monsters uit de filmgeschiedenis.

De levensgevaarlijke reuzenhagedis Godzilla komt oorspronkelijk uit Japan. Daar is hij al sinds 1954 in films te zien.

Matthew Broderick

Na ruim veertig jaar in Japan maakt Godzilla in 1998 de overstap naar Hollywood. Dat betekent dat de huizenhoge hagedis nu eens niet Japanse steden platstampt, maar dat hij stevig huishoudt in New York.

Hoe Godzilla daar terechtkomt? Na uit de hand gelopen Franse kernproeven zet een door radioactieve straling tot bizarre proporties gegroeide hagedis koers naar The Big Apple.

Eenmaal in New York ontdekt bioloog Nick Tatopoulos (Matthew Broderick) dat Godzilla niet alleen gebouwen verwoest, het lijkt er ook op dat ze een nest aan het bouwen is. En als dieren een nest bouwen, betekent dat vaak dat ze eieren gaan leggen. 

Eén megahagedis is al gevaarlijk genoeg, maar met allemaal kleine Godzillaatjes erbij wordt het natuurlijk alleen maar erger.

Daarom gaat Nick samen met de Franse geheim agent Philippe Roaché (Jean Reno) op zoek naar die eieren om ze te vernietigen voordat ze uitkomen.

Godzilla

Godzilla mag dan wel de overstap naar Hollywood hebben gemaakt, dat wil niet zeggen dat het Japanse Toho Studios zijn creatie zomaar uit handen heeft gegeven. Het productiebedrijf gaf regisseur Roland Emmerich een document met regels waar hij zich aan diende te houden.

Dat was een flinke waslijst: 75 pagina's aan do’s en don’ts voor Godzilla. Van zijn uiterlijk (Godzilla mag maximaal drie tenen aan iedere voet hebben en vier vingers aan iedere hand) tot het soort film dat Emmerich zou maken.

Hij mocht niet de draak steken met Godzilla. Ook niet onbelangrijk: het bekendste filmmonster van Japan mocht niet sterven.

Meer over