Goldfinger

Sean Connery weet van de hoed en de rand in Goldfinger

RTL 7 - vrijdag 24 november om 20:27

© Eon
In de derde James Bondfilm Goldfinger neemt 007 het op tegen een doorgedraaide goudmagnaat.

Dr. No was de eerste James Bond-film en From Russia with Love de eerste waarin 007 hulp kreeg van Q en zijn gadgets, maar Goldfinger is voor velen de ultieme Bondfilm.

Goldfinger

De film slaat een brug tussen zijn wat ingetogener voorgangers en de extravagante spektakels die de Bond-films later zouden worden. Dat is deels te danken aan hoe Sean Connery het titelpersonage vertolkt.

Een tot de verbeelding sprekende schurk, dito handlanger en aantrekkelijke Bondgirl zijn minstens zo belangrijk. Wat dat betreft kan er met goudmagnaat Goldfinger (Gert Fröbe), handlanger Oddjob (Harold Sakata) met zijn dodelijke bolhoed en de verleidelijke Pussy Galore (Honor Blackman) weinig misgaan.

Goldfinger wil de goudvoorraad in Fort Knox vernietigen en 007 moet hem stoppen. Het is de manier waarop dat gebeurt die van Goldfinger een klassieker maakt.

Sean Connery

Tijdens de opnames van Goldfinger was Sean Connery getrouwd met Diane Cilento. Hij wilde zijn trouwring zelfs voor de camera niet afdoen. James Bond is een onverbeterlijke vrijgezel en womanizer, dus een trouwring in beeld kan bij hem echt niet. Daarom plakte Connery het sieraad af met een huidkleurige pleister.

In promotiefoto's was dat duidelijk zichtbaar. Of het in de film terug te zien is? Oordeel zelf zouden we zeggen.

Meer over