Goldie

Het Amerikaanse debuut van Sam de Jong

NPO 3 - vrijdag 30 juli om 23:45

© filmdepot.nl/api
Na zijn debuut Prins maakte de Nederlandse regisseur Sam de Jong de overstap naar Amerika. Opvolger Goldie nam hij op in New York.

Achttien jaar is ze pas, de hoofdpersoon in Goldie, maar ze heeft al flink wat verantwoordelijkheden.

Goldie

Omdat haar verslaafde moeder niet voor ze kan zorgen, probeert Goldie (Slick Woods) te voorkomen dat jeugdzorg haar jongere zusjes uit huis plaatst.

Ondertussen werkt ze aan haar carrière als danseres, al jarenlang de droom waaraan ze zich vastklampt. Als het Goldie lukt om door te breken, is dat in haar hoofd de oplossing voor alle problemen.

Na het succes van zijn eerste speelfilm Prins vertrok de Nederlandse regisseur Sam de Jong naar New York. Zijn hand is in Goldie duidelijk terug te zien: de film is kleurrijk en licht surrealistisch.

Sam de Jong

Het verhaal van Goldie baseerde Sam de Jong deels op de New Yorkse jeugdervaringen van hoofdrolspeelster Slick Woods. Toen de opnames begonnen was ze nog onbekend, inmiddels is ze een veelgevraagd fotomodel.

Na deze film keerde De Jong terug naar Nederland. Zijn volgende film wordt ‘gewoon’ weer een Nederlandse productie.

“Ik sta te popelen om weer in Nederland aan de slag te gaan. Ik ging nooit naar Amerika met het idee dat in Nederland alles kut is. Integendeel: ik voel juist een herwaardering voor het filmklimaat dat we hier hebben waar ik veel aan kan bijdragen”, vertelde hij aan De Filmkrant.

“Nog een Amerikaanse film… Dat komt misschien rond m’n veertigste weer.”

Meer over