Gone with the Wind

De onvervalste Hollywoodklassieker Gone with the Wind te zien op SBS9

SBS 9 - zaterdag 31 december om 20:30

© Warner Bros
In het zuiden van de Verenigde Staten, aan de vooravond van de Amerikaanse Burgeroorlog, volgt Gone with the Wind de liefdesperikelen rondom Scarlet O'Hara (Vivien Leigh).

Scarlett viert haar zestiende verjaardag op Tara, het landgoed van haar familie. Ze is verliefd op Ashley Wilkes (Leslie Howard), maar hij is al verloofd met haar nicht. Scarlett bekent Ashley haar gevoelens, maar hij kan haar liefde niet beantwoorden.

Gone with the Wind

Rhett Butler, een avontuurlijke en knappe kerel met een twijfelachtige reputatie, is toevallig getuige van het gesprek. Diezelfde dag breekt de burgeroorlog tussen de noordelijke en zuidelijke staten uit. 

Het uitgebreide script is gebaseerd op de bestseller van Margaret Mitchell, en verhaalt over de teloorgang van het slavendrijvende Zuiden en het einde van de plantage­bezittende aristocratie.

Met de blik van nu zijn delen van de film pijnlijk om naar te kijken, maar dit blijft een onbetwiste klassieker.

Oscars

Gone with the Wind kreeg maar liefts dertien Oscarnominaties en sleepte er uiteindelijk acht binnen, waaronder een voor hoofdrolspeelster Vivien Leigh en die voor beste regie en beste film.

De bijzonderste van al deze Oscars is die voor de bijrol van Hattie McDaniel: zij werd daarmee de eerste Afro-Amerikaan die een Oscar won.

Hattie McDaniel

Hattie McDaniel mocht de première van Gone With the Wind in Atlanta niet bijwonen. Tot grote woede van Clark Gable.

Hij dreigde zelfs de voorstellingen te boycotten. Daar kwam hij op terug nadat McDaniel zelf had gezegd dat hij absoluut moest gaan.

Tijdens de feestelijke Oscaravond mocht McDaniel niet bij haar collega's vooraan zitten. Toen zij de Oscar voor beste bijrol in ontvangst mocht nemen, moest ze van helemaal achter in de zaal naar voren komen. 

Meer over