Good Bye, Lenin!

Daniel Brühl voert een toneelstukje op

CANV - vrijdag 13 augustus om 21:27

© http://info.sky.de/
Het einde van een gescheiden Duitsland hangt in de lucht. De moeder van Alex (Daniel Brühl) moet hier niks van weten.

Vlak voor de val van de Muur krijgt communist Christiane (Katrin Sass) een hartaanval en raakt ze in een coma. Als ze acht maanden later ontwaakt, is de Berlijnse Muur weg.

Goodbye, Lenin!

Haar arts is bang dat het schokkende nieuws een tweede aanval zal veroorzaken en daarom doet zoon Alex (Daniel Brühl) er alles aan om ervoor te zorgen dat zijn moeder niet te horen krijgt dat de scheiding tussen Oost- en West-Duitsland tot het verleden behoort. In hun appartementje aan de Alexanderplatz in het voormalige Oost-Berlijn schept hij een wereld waarin de DDR voortleeft. Wanneer zijn moeder stukje bij beetje opknapt en het aankan om uit bed te komen, zorgt dat voor kluchtige situaties.

Ostalgie

'Ostalgie' is een Duitse term voor het verlangen naar het dagelijks leven ten tijde van de DDR. Het woord is een samensmelting van de woorden Ost (oost) en nostalgie.

Goodbye, Lenin! is aan de ene kant een knipoog naar 'die goede oude tijd' maar had absoluut niet de intentie om dat verleden goed te praten. Er zijn nog wel Duitsers die verlangen naar de DDR, maar die sterven langzamerhand uit.

De film heeft wel bijgedragen aan het hip maken van oude DDR-produkten. Veel van deze verdwenen DDR-merken zijn weer te koop in winkels. In Berlijn zijn die vooral voor toeristen op de markt teruggebracht. 

 

Meer over